Chineng Qigong

Omdat onze voorzitter Fons de Visser zelf aan den lijve heeft ondervonden wat ChiNeng QiGong aan verbetering in zijn cognitie heeft gebracht en daarmee een vermindering van het NAH letsel (Niet Aangeboren Hersenletsel), is hij nu extra verheugd met deze mogelijkheid tot online lessen voor lotgenoten van ZindividU. Deze online lessen worden na deze zomer aangeboden. Liever "live" lessen volgen? Ook dat kan op de woensdag- en donderdagavond in Boekelo. We starten weer de 1e week van September '24

 

Hoe Chi Neng Qigong je kan helpen lichaam en geest in balans te houden

Chi Neng Qigong is een oude Chinese bewegingsleer met als doel gezond te blijven of te worden. Alle oefeningen zijn erop gericht om de levensenergie te laten stromen en zo de balans in lichaam en geest te herstellen en bevorderen.

In China wordt Qigong al eeuwenlang beoefend als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. In deze leer wordt voor een groot deel uitgegaan van de helende kracht van het lichaam. ‘Qi’ staat voor levensenergie en ‘gong’ voor werken. Simpel gezegd betekent qigong dus niet meer dan ‘werken met levensenergie’. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk zijn het vaak simpele oefeningen die vrij makkelijk kunnen worden aangeleerd. Het zijn vooral rek- en strekoefeningen die langzaam en vooral staand worden uitgevoerd.

 

Mentale rust

Volgens de traditionele leer stroomt de levensenergie door energiebanen in het lichaam. De oefeningen zorgen ervoor dat er geen blokkades in deze energiebanen ontstaan. Chi Neng Qigong is een bepaalde vorm van Qigong, dat er bovendien van uitgaat dat het lichaam van nature over herstellende krachten beschikt.

De oefeningen zouden het daardoor mogelijk maken om de gezondheid te bevorderen. Los daarvan maakt Qigong iemand bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest. De zachte vloeiende bewegingen zorgen voor mentale rust.

Fysieke uitwerking

In die zin lijkt Qigong enigszins op meditatie, al zijn de oefeningen fysieker. Niet voor niets heet het 'werken met je levensenergie'. Er zijn veel verhalen bekend over mensen die zich ziek voelden en middels Qigong genazen van hun aandoeningen, al wijzen veel Nederlandse Qigong-leraren liever op de preventieve werking van de bewegingsleer. Ikzelf heb het dus aan de lijve ondervonden wat het gedaan heeft met mijn hersenschade.

 

Wat doet Chi Neng Qigong bij kanker:

* geeft rust en ontspanning

* stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam

* versterkt het immuunsysteem

* leert hoe u zelf uw genezing kan bevorderen

* geeft meer vertrouwen in uw lichaam en uzelf

* brengt focus en balans

* verbetert houding en ademhaling.

 

Energie in goede banen leiden

Vaak wordt dit soort traditionele filosofie gezien als 'vaag of zweverig', maar de werking ervan is heel concreet. Al vanaf het moment dat we worden geboren, wordt ons lichaam en onze geest gestuurd door energieën. Dat merk je bijvoorbeeld nadat je een intensief gesprek hebt gevoerd. Van tevoren voelde jij je levendig en fit, na afloop moe en uitgeput.

De energie is dan weggestroomd.

 

Wanneer je je regelmatig slape en uitgeblust voelt, kan Chi Neng Qigong dan ook helpen die energie beter in balans te brengen én houden.

 

Hoe het werkt - Chineng Qigong bij jou thuis

Je kunt vanuit huis meedoen, gewoon met je eigen computer, tablet of smartphone. Ik maak gebruik van Teams. Het is simpel; druk op de link die ik je na ontvangst van de betaling toestuur en volg de aanwijzingen.

Heb je hulp nodig? Stuur een E-mail naar fons@zindividu.nl of bel 06 1188 7502.

 

Dag en tijdstip

Nog nader te bepalen; volg onze berichtgeving hierover op de socials.

 

Kosten

Bijdrage online lessen: €8,50 per lesuur. Bijdrage live lessen € 9,50 per lesuur.
Betaling via een betaalverzoek of periodieke bankoverschrijving.